Šampaňská a šumivá vína

Existuje hodně producentů šampaňského vína, pokud si chcete toto víno dopřát, budete muset sáhnout hlouběji do peněženky, kvalitu si musí zákazník zaplatit, ale za ten chuťový zážitek to jistojistě stojí. Pravé šampaňské se nedá srovnat s běžným konzumním šumivým vínem.

Ve francouzské oblasti Champagne existuje velké množství producentů šampaňského vína, někdo zde pouze pěstuje vinnou révu, kterou pak přeprodává takzvaným šampaňským domům.

Nejznámější a u nás nejprodávanější jsou šampaňská vína Veuve Clicquot, Henriot, Ruinart a samozřejmě Moët & Chandon.

Moët & Chandon je jedním ze světových neprogresivnějších producentů šampaňského. Dodává víno britské královně Alžbětě II. Historie tohoto domu sahá až do roku 1743, kdy značku založil Claude Moët. Dnes vlastní 1150 hektarů vinic a ročně vyprodukuje přes 25 milionů lahví šampaňského.

Šumivá vína nejsou na rozdíl od šampaňských vín limitovaná lokalitou ani odrůdou vinných hroznů. Šumivým vínům se říká také „sekt“, což je název převzatý z Německa. Šumivá vína se nejčastěji skladují ve skleněných lahvích s korkovým špuntem, jelikož je víno plné oxidu uhličitého, při otvírání špunt často sám vystřelí. Toho se lze vyvarovat správným vychlazením vína a opatrnou manipulací.