Destiláty a tvrdý alkohol

Destilát je alkoholická nápoj, který se vyrábí destilací, často tomu předchází kvašení nějaké plodiny a následná destilace. Destilátů je velká spousta, dělí se podle země původu, podle plodiny, ze které se vyrábí nebo na skupiny podle charakteristických vlastností.

Absinth je hodně silný alkoholický nápoj, který je v několik zemích dokonce zakázaný. Proslavil se ve Francii na přelomu 19. a 20. století a to především díky umělcům, kteří ho hojně popíjeli. Kvalitní absinth se vyrábí z pelyňku, anýzu a fenyklu. Dochucuje se ale i dalšími bylinkami.

Koňak je nápoj charakteristický pro Francii, ale vyrábí se také v Gruzii, Arménii, Řecku a Španělsku. Je to druh brandy, která pochází ze specifické oblasti. Mezi nejznámější výrobce koňaku patří Hennessy, Rémy Martin či Courvoisier.

Gin je velmi populární alkoholický nápoj, vyrábí ze sladu, ze kterého vznikne destilací líh, do něj se pak přidají další aromatické ingredience a vzniká charakteristický chuť ginu. Podobný ginu je slovenský nápoj borovička.

Likéry se dělí na likéry sladké, polosladké, ovocné, krémy (smetanové) a hořké likéry - bittery. Hořké likéry se často vyrábějí z tajné směsi bylin a právě tyto likéry slouží jako digestivy po velkém jídle.

Pálenky jsou destiláty z ovoce. Nejčastější destilát je slivovice, hruškovice, meruňkovice, ale i další pálenky, jako jsou například třešňovice, jablkovice či vínovice.

Rum je nápoj vyráběný z cukrové třtiny, pravý rum je příjemně aromatický a jeho chuť má více úrovní. Nejčastěji se ruby vyrábí v Karibiku, nebo prostě v oblasti blízko produkce cukrové třtiny.

Tequila se vyrábí z modré agáve, celý postup má několik stupňů a kvalitní tequilu není potřeba s ničím kombinovat, v Mexiku se tequila pije nejčastěji samotná teplá, zapíjí se velkým množstvím vody.

Vodka je lihovina, která se nejčastěji vyrábí z obilí nebo brambor. Státy proslavené výrobou vodky jsou Rusko, Finsko, Švédsko a Polsko.

 

Whisky má pověst nápoje gentlemanů, vyrábí se z ječmene a třeba taková skotská whisky je opravdový pojem. Při výrobě whisky záleží hodně na sudech, ve kterých whisky zraje, takže každý whisky může být jiná a může o sebe nasát podmínky a klima, ve kterém vzniká.