Kvalitní bílé víno z Francie, italské bílá vína, bílá vína z Moravy

Bílé víno se vyrábí z hroznů, které mají bílou, růžovou, červenou nebo modrou barvu, při výrobě se ihned oddělí slupky od vnitřku bobule, vznikne takzvaný rmut, který se lisuje a vzniká tak mošt, který se nechá kvasit. Nezáleží tedy na barvě slupky, ale záleží na barvě dužiny hroznů, bílým vínům, která jsou vyrobena z hroznů červené či modré barvy, se říká „klaret“.

Bílé víno by se mělo podávat vychlazené na správnou teplotu, jen tak může uvolnit všechny aromatické složky a plně rozvinout své vlastnosti. Pokud je víno vychlazené na nižší teplotu, než je vhodné, není tolik aromatické, ale do popředí se dostane jeho kyselost. Pokud je vychlazené na vyšší teplotu, aromatické složky jsou intenzivnější a kyselost je naopak zjemněna.